نانوامولسیون کردن اسانس آویشن توسط مخلوط امولسیونه کننده‌ها و ارزیابی فعالیت ضد باکتریای DH5α E.coli - فاطمه شاکری; فاطمه مرادیان; پویان مهربان جوبنی; مهران رستمی (زیست‌شناسی کاربردی)
هدف: مطالعه حاضر با هدف نانوامولسیون‌کردن اسانس گیاه آویشن(Thymus vulgaris) جهت افزایش پایداری و بررسی اثرات ضد باکتریایی آن در باکتریDH5α E. coli صورت گرفت. روشها: ابتدا میکروامولسیون اولیه در فاز روغنی تهیه و سپس با التراسوند به نانو امولیسیون تبدیل شد. میزان بار سطحی، ویسکوزیته، اندازه ذرات و مورفولوژی نانوامولسیون‌ اسانس توسط دستگاه پتانسیل زتا، DLS و میکروسکوپ الکترونی TEM مورد بررسی قرار گرفت. نتایج: نتایج نشان داد که پتانسیل زتای نانوامولسیون حاوی 10 و 30 درصد اسانس، به ترتیب برابر با 5/11- و mV 1/11- بود. مورفولوژی نانوذرات هر دو نمونه به صورت کروی یکدست و میانگین اندازه نانوذرات نانوامولسیون دارای 10 و 30 درصد اسانس، به ترتیب 43 و30 نانومتر بود. نتایج اثرات ضدباکتریایی نانوامولسیون‌ها نشان داد که نانوامولسیون حاوی 10 درصد اسانس(v/v)، با حجم 30 میکرولیتر و نانوامولسیون حاوی 30 درصد اسانس(v/v)، با حجم 20 میکرولیتر، تقریبا 50 درصد اثر مهارکنندگی (IC50) بر رشد باکتری E. coli DH5α داشتند. همچنین اسانس اولیه بر روی رشد باکتری در 20 میکرولیتر تقریبا 50 درصد مهار (IC50) را نشان داد. نتیجه گیری: باتوجه به پایداری نانوامولسیون‌های اسانس گیاه آویشن تولیدشده، می‌توان نتیجه گرفت که اثرات ضد باکتریایی این ترکیب در مقایسه با اسانس اولیه افزایش یافته است