Основні напрямки застосування технологій, що містять елементи та методи штучного інтелекту, в оборонній сфері - Демідов Б.О.; Кучеренко Ю.Ф.; Матющенко О.Г. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
В статті розглядається сучасний стан та тенденції розвитку технологій, методів та засобів штуч-ного інтелекту стосовно застосування їх в оборонній сфері, приведені їх відмінні ознаки відносно традицій-них зразків та технологій, що використовуються в оборонній сфері на даний момент. Виділені ключові про-блеми в цій предметній області, що мають прикладну направленість та потребують свого вирішення. Ви-значено, що до основних відмінних ознак концепції штучного інтелекту відноситься використання його технологій та методів в якості одних з основних засобів боротьби із слабкою структурованістю інформа-ції щодо оперативно-тактичної обстановки на полі бою та в умовах застосування засобів протиборства та збройної боротьби. Дослідження в області штучного інтелекту вказують на те, що їх результати до-цільно використовувати при визначенні та реалізації напрямків подальшого розвитку систем управління силами і засобами збройної боротьби. Значна увага має приділятись аналізу узагальненого досвіду розробки інтелектуальних інформаційних технологій в передових закордонних країнах та їх застосуванню в оборон-ній сфері. Практична реалізація концепції ситуаційного управління на основі сучасних інтелектуальних технологій припускає використання методів штучного інтелекту в якості основних засобів підтримки прийняття рішення в умовах слабкої інформаційної обізнаності про стан зовнішнього середовища, що зу-мовлює необхідність комплексного застосування технологій обробки знань, нечіткої логіки та нейромере-жевих методів для вирішення задач обробки неструктурованої інформації про стан оперативно-тактичної обстановки на полі бою. Даний матеріал доцільно використовувати при визначенні заходів щодо визначення шляхів вдосконалення системи озброєння і військової техніки, як на середньострокову, так і довгострокову перспективу її розвитку, стосовно подальшого розвитку системи управління, силами та засобами збройної боротьби і її засобів (комплексів).