DOPRINOS REVITALIZACIJI MIROVA – PRIJEDLOG IZGRADNJE NOVE KAPELICE - MARTINA STJEPANDIĆ (Senjski Zbornik)
Problematizirajući pitanje revitalizacije velebitskoga područja, autorica predstavlja projekt Kapelica od Mirova – projekt smješten na prostoru srednjeg Velebita, u neposrednoj blizini lokaliteta Mirovo, koji nije sam sebi svrha već je produkt istraživanja i duboke povezanosti s Velebitom koji su na koncu rezultirali idejnim rješenjem koje uzima u obzir elemente prošlosti, tradicije, suvremenosti, a anticipira i budućnost – radi ponovnog zbližavanja čovjeka i planine, ali i čovjeka i čovjeka te čovjeka i njemu transcendentnog. Pritom ne koristi isključivo arhitektonski pristup već zagovara cjeloviti i interdisciplinarni pristup rješavanju problema revitalizacije koji stavlja naglasak na očuvanje tradicije i izvornosti Velebita i velebitskoga načina života.