Między pierwszym a drugim dziesięcioleciem „Etiudy”. Z Bogusławem Zmudzińskim, dyrektorem Międzynarodowego Festiwalu Filmowego „Etiuda”, rozmawia Szymon Pasaj - Szymon Pasaj (Kwartalnik Filmowy)
Twórca i dyrektor festiwalu Bogusław Zmudziński po raz pierwszy w ramach osobnej imprezy pokazał filmy studenckie w 1993 roku w Dyskusyjnym Klubie Filmowym „Rotunda”. „Etiuda” jest festiwalem filmowym z konkursem etiud realizowanych w szkołach filmowych i artystycznych, uzupełnionym o rozbudowany program imprez towarzyszących. Rozmowa Szymona Pasaja nawiązuje do historii i rozwoju festiwalu.