İlköğretim Okulu Yöneticilerinde TÜKENMİŞLİK - Erkan Yaman; Levent Aydın; Murat İskender (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu araştıma, okul yöneticilerinin tükenmişlik düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelemek ve tükenmişliğe neden olan faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya katılanların % 57’si önlisans mezunu, yine % 57’si 1—10 yıl arası kıdeme sahip olduğu, % 69’unun şehir merkezinde görev yaptığı ve % 90’ınm her zaman ve arasıra amirlerinden taktir gördüğü tespit edilmiştir. Bu araştırma betimsel yöntemle yapılmış bir alan taraması niteliğindedir. Araştırma grubu, Adapazarı ilinde görev yapan 128 erkek ve 15 kadın yöneticidir. Okul yöneticilerine araştırmacılar tarafından geliştirilen ve bağımsız değişkenlere ilişkin bilgileri içeren kişisel bilgi formu, Maslaeh tarafından geliştirilen ve Çam tarafından Türkçe’ye uyarlaması yapılan Maslach Tükenmişlik gEr'ıvanteri uygulanmıştır. Okul yöneticilerinin “Duygusal Tükenmişlik’ düzeyleri açısından meslekî yeterlilderini algılama, öğretmenlerle iletişim kurma becerilerini algılama, amirlerden taktir görme durumu ve ekonomik durumlarını değerlendirme değişkenlerine göre anlamlı fark bulunmuştur. Okul yöneticilerinin “Duyarsızlaşma’ düzeyleri açısından meslekî yeterliklerini algılama, öğretmenlerle iletişim kurma becerilerini algılama, amirlerden taktir görme durumu ve ekonomik durumlarını değerlendirme değişkenleıine göre anlamlı fark bulunmuştur. Okul yöneticilerinin “Kişisel . Başarısızlık’ düzeyleri açısmdan meslekî kıdem, okulda bulunan öğrenci sayısı, meslekî yeterliklerini algılama, öğretmenlerle iletişim kurma becerilerini algılama ve emirlerden taktir görme durumu değişkenlerine göre anlamlı fark bulunmuştur. Okul yöneticilerinin kendilerini meslekî açıdan yeterli hissedebilmelerine ve kendilerine güven duyabilmelerine yönelik programların düzenlenmesi, tükenmişlikle ilgili önlemler alınabilmesi için okul yöneticilerinin tükenmişlik sendromunda hangi yılların dönüm noktası olduğuna ilişkin araştırmaların yapılması biçiminde öneriler getirilmiştir