Maszynopis znaleziony w Krakowie. Z Wojciechem Jerzym Hasem rozmawia Piotr Jaworski - Piotr Jaworski (Kwartalnik Filmowy)
W rozmowie z Piotrem Jaworskim Wojciech Jerzy Has wyjaśnia dlaczego jego filmy najczęściej są adaptacjami literatury (Shulza, Hłaski, Prusa, Dygata, Brandysa i innych), co pobudza jego wyobraźnię i jak wygląda podział pracy na planie jego filmów. Mówi też o współpracy ze studentami szkoły filmowej w Łodzi – jakie jest jego spojrzenie na związki literatury, a przede wszystkim muzyki klasycznej na umiejętność konstruowania struktury filmowej. Wywiad Jaworskiego to rozmowa z twórcą dojrzałym i wiedzącym, czego w kinie powinien poszukiwać filmowiec.