BİO-SOSYOLOJİK KURAM İTİBARIYLA AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ - Kamuran Reçber (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Uluslararası kamu hukukunun dayanağını açıklamakta kullanılan bio-sosyolojik kuramın Avrupa Birliği (AB) hukukunun yapısının, görevlerinin ve yetkilerinin açıklanmasında işlevsel olup olmadığı hususu bu çalışmanın konusunu oluşturmuştur. Bu anlamda çalışma, uygulamadan ziyade teorik bilgileri, değerlendirmeleri veya analizleri içermektedir. Her ne kadar AB kendine özgü hukuk yapısına sahip olsa da uluslararası kamu hukuku ile ilişki içerisinde olması kaçınılmazdır. Çalışmada, AB hukukunun bio-sosyolojik kuramdaki unsurlarla benzerlik oluşturup oluşturmadığı hususu inceleme konusu yapılmıştır.