Gömülü maksiller kanin ve mandibular üçüncü molar dişlerin ilişkili oldukları dişlerdeki eksternal kök rezorpsiyonunun Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi ile retrospektif olarak değerlendirilmesi - Zühre Zafersoy Akarslan; Umut Pamukçu; Nuray Bağcı; Nezahat Sena Satan (Acta Odontologica Turcica)
AMAÇ: Gömülü maksiller kanin ve mandibular üçüncü molar (M3) dişlerin, ilişkili oldukları komşu dişlerdeki eksternal kök rezorpsiyonunu (EKR) Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) görüntülerinde retrospektif olarak değerlendirmektir.GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmada 18-47 yaş aralığındaki, gömülü maksiller kanin ve mandibular M3 dişi olan 407 hasta dahil edildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, gömülü dişin tipi, lokalizasyonu, pozisyonu, EKR varlığı/yokluğu ve şiddeti kaydedildi. EKR; rezorpsiyon yok, hafif, orta ve şiddetli rezorpsiyon olarak dört sınıfa ayrıldı. EKR’nin lokalizasyonu kökün servikal, orta, apikal üçlüsü ve 1/3’ten fazla olarak ifade edildi.BULGULAR: Çalışmada 407 hastada toplam 480 gömülü maksiller kanin ve mandibular M3 diş incelendi. Bu dişlerin %45’i gömülü maksiller kanin ve %55’i gömülü mandibular M3 idi. Hastaların %47.3’ünde gömülü dişlerin ilişkili olduğu dişlerde EKR tespit edildi. EKR varlığı ile cinsiyet (p=0.071, p>0.05), yaş aralığı (p=0.784, p>0.05), gömülü diş tipi (p=0.591, p>0.05), gömülü maksiller kanin dişlerin lokalizasyon (p=0.383, p>0.05) ve pozisyon grupları (p=0.144, p>0.05) arasında anlamlı bir farklılık yoktu. Horizontal pozisyondaki mandibular M3 dişlerin daha fazla EKR’ye neden olduğu gözlendi (p=0.041, p<0.05). Gömülü dişlerin en fazla Sınıf 1 şiddetinde (p=0.047, p<0.05) ve kökün orta lokalizasyonunda (p<0.001) EKR’ye neden olduğu tespit edildi.SONUÇ: Gömülü maksiller kanin ve mandibular M3 dişlerin ilişkili olduğu dişlerde EKR görülme sıklığı %47.3 idi. Horizontal pozisyondaki gömülü mandibular M3 dişlerin ilişkili oldukları dişlerde daha fazla EKR’ye neden olduğu tespit edildi.