Isparta-Eğirdir-Atabey Kervanyolu Üzerindeki Menzil Çeşmesi Üzerine Bir İnceleme - Doğan Demirci (Journal of Universal History Studies)
Eski bir kervanyolu güzergahında, Isparta-Eğirdir-Atabey yol kavşağında yer alan “Taş Çeşme” cephe kompozisyonu, sade olan süslemesi ve yapım malzemesi ile sağlam sayılabilecek durumda günümüze ulaşabilmiştir. Çeşme, kervan yolunun kenarında yer alması nedeniyle bir menzil çeşmesi özelliği taşımaktadır. Yol kavşağında yer alan bu tarihi çeşme üzüm bağlarının arasında ve toprak seviyesinin biraz altında kalmış olması nedeniyle muhtemelen yoldan görülememiş ve fazla bilinmediği için araştırmacılar tarafından katalog ve envanterleme çalışması dışında incelenmemiştir. “Taş Çeşme”nin plan, cephe düzeni ve malzeme-işçilik yönünden incelendiğinde çeşmenin Klasik Osmanlı Döneminde yapılmış olması muhtemel görünmektedir. Fazla süsleme elemanı bulunmayan çeşmenin bazı büyük illerdeki çağdaşlarına göre arkaik denilebilecek bir üslupla yapılmış olduğu anlaşılmaktadır. Bu haliyle “Taş Çeşme”, Isparta’nın en bilinen eski tarihli çeşmesi olmaya aday durumdadır. Çeşme yaklaşık yarısına kadar toprağa gömülü olduğundan yapılacak bir temizlik kazısıyla çeşmenin yalağı, ayna taşı, testi sekisi ve hatta kitabesinin bile bulunması ihtimali vardır. Özellikle kitabesine rastlanırsa çeşmenin dönemine ait bazı bilgilere sahip olma ihtimali oldukça fazladır.