Giresun İlinde Halkın Tıbbi Bitki Kullanım Tercihinin Belirlenmesi - Meryem Yeşil (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Bu araştırmanın amacı Giresun ilinde kırsal ve kentsel alanda yaşayan halkın tıbbi bitki kullanım alışkanlığının belirlenmesidir. Bu amaca yönelik soruları içeren anket formu hazırlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tıbbi bitki kullanım alışkanlığını %15,2 erkek, %30,4 kadın katılımcı sürekli kullanırım, %35,9 erkek, %18,6 katılımcı ise ihtiyacım olunca kullanırım şeklinde tanımlamıştır. Hem erkek hem de kadın katılımcıların %48,2’sinin tıbbi bitkileri hastalık tedavisinde ve sağlıklarını sürdürmek için kullandıkları belirlenmiştir. Erkeklerin %25,4’ü, kadınların %25,9’ü tıbbi bitkileri aktar + marketten temin ettiği, erkek bireylerin %50,5’inin kadınların %48,7’sinin basın yayın yoluyla yapılan haberlerin bitkilerle tedaviye ilgilerini artırdığı, tıbbi bitkilerle ilgili bilgi edinme yöntemlerinin erkeklerde %31,9, kadınlarda %34,3 oranında büyüklerimden + arkadaşlarımdan + basın-yayın yoluyla kombinasyonunda yoğunlaştığı, en çok kullanılan tıbbi bitkinin erkeklerde (%5,6) ve kadınlarda (%5,5) nane bitkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca erkeklerin %9,5’inin kadınların %9,1’inin en çok tıbbi bitkilere başvurdukları hastalığın soğuk algınlığı olduğu ortaya çıkmıştır. Bitkisel ilaçların tatlandırılması için erkeklerin %10,7’si şeker + bal + limon kombinasyonunu tercih etmiş, kadınların ise %10,7’si herhangi bir tatlandırmaya ihtiyaç duymadığını belirtmiştir. Tıbbi bitki hazırlamak için kullanılan materyalin cinsine erkelerin %30,4’ünün dikkat etmediği bu oranın kadınlarda %13,6 olduğu, kadınların %33,0’ının ise materyal olarak cam + porselen kullandığı belirlenmiştir. Erkeklerin %29,6’sının kadınların %33,0’ünün tıbbi bitkilerini mutfak dolabı + buzdolabında muhafaza ettiği, ambalaj olarak ise %24,9 oranında erkek bireylerin, %26,7 oranında kadın bireylerin naylon ambalaj + cam ambalaj kullandığı tespit edilmiştir.