Pozycja monarchy w systemie politycznym Hiszpanii - Radosław Żmigrodzki (Facta Simonidis)
Niniejsza analiza została poświęcona problematyce pozycji monarchy w Hiszpanii. Odwołano się do bogatej tradycji monarchizmu w Hiszpanii, przypominając koronowane głowy państwa. Interesujące wydały się także wątki dotyczące struktury administracji zapewniającej prawidłowe funkcjonowanie monarchii. Starano się udowodnić tezę, iż monarcha hiszpański jest arbitrem i moderatorem w systemie władzy politycznej. Tezę tę sformułowano pod wpływem postanowień Konstytucji Hiszpanii, z których wynika że król jest szefem państwa, symbolem jego jedności i trwałości, sprawuje arbitraż i moderuje prawidłowe funkcjonowanie instytucji, spełnia najwyższe funkcje reprezentacyjne państwa hiszpańskiego w stosunkach międzynarodowych szczególnie z narodami związanymi z nim historyczną wspólnotą oraz wykonuje funkcje przyznane mu w konstytucji i ustawach.