تاثیر کودهای شیمیایی و آلی بر عملکرد و تجمع نیترات در اسفناج (Spinacea oleracea L.) - سیده مریم فلاح مرتضی نژاد; غلامعلی Peyvast; جمالعلی الفتی; بهمن سماک (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
به منظور بررسی اثر کودهای رایج و آلی بر رشد و عملکرد گیاه اسفناج آزمایشی گلخانه¬ای به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه¬ای تجاری واقع در شهر لاهیجان انجام شد. تیمارها شامل سه سطح کمپوست زباله شهری (0، 50 و 100 تن در هکتار)، 5 سطح کود شیمیایی N.P2O5.K2O (بدون کود، نسبت¬های 3/1، 2/1، 3/2 و مقدار کامل توصیه رایج کود شیمیایی در مورد اسفناج) و تلفیق سطوح مختلف کود شیمیایی و کمپوست زباله شهری با هم بودند. نتایج آزمایش نشان داد که افزایش در مقدار کود شیمیایی و کمپوست زباله شهری باعث افزایش در خصوصیات کمی (وزن تر و خشک، ارتفاع، سطح برگ، طول دوره رشد و عملکرد) اسفناج شد، بطوریکه تیمارهای تلفیقی (بخصوص تیمار 100 تن در هکتار به همراه کود شیمیایی کامل) بیشترین اثر را بر خصوصیات کمی اسفناج داشتند. کمترین مقدار نیترات در تیمار کمپوست به دست آمد که نسبت به شاهد اثر معنی-داری را نشان نداد. نتایج این تحقیق نشان داد که کاربرد 50 تن در هکتار کمپوست زباله شهری می¬تواند 83/45 درصد و کاربرد 100 تن در هکتار کمپوست زباله شهری 27/73 درصد جایگزین کاربرد توصیه کامل کود شیمیایی (N.P2O5.K2O) از نظر میزان عملکرد اسفناج شود و میزان نیترات بسیار کمتری در گیاه تجمع یابد.