Kur’an’da Peygamberlere Destek Verenlerin Ortak Özellikleri - Cafer Eren (Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)

(untitled)
Hz. Adem’den son peygamber, Hz. Muhammed’e kadar bütün peygamberlere Allah tarafından gönderilen vahiylerde insanın mükemmellik zineti olan, İman, Ahlak, İbadet konularında verilen mesajların birbirini tamamlayarak tekamül edegeldiğini görmekteyiz.Bu mesajların konuları ve gayeleri insanı dünya ve ahirette kurtuluşa ve mutluluğa erdirmek için eğitmekle alakalıdır. Allah tarafından insanın eğitilerek kemale erdirilmesinin ana vasıtası “Nübüvvettir”. İnsanlığa son davet olan Kur’an’da; davetçi nebilerin muhataplarıyla ilk temaslarında hidayet bulup, onlara destek olan kişi ve grupların kıssaları, misalleri verilmektedir. Bu kişi ve grupların, çok farklı çağlarda yaşamış olmalarına rağmen; Kur’an’ın anlatımına göre birçok ortak özelliklerinin olduğu dikkat çekmektedir.Peygamber göndermek sona erse de insan üzerindeki ilahi eğitimin kıyamete kadar devam edeceği iman ettiğimiz bir gerçekliktir. Bu makalemizde, peygamberlerin insanları dünya ve ahiret mutluluğuna davetinde, onların en yakınlarında bulunmuş; onlarla beraber her türlü imtihan ve ağır şartlara göğüs germiş bu müstesna insanların ortak özelliklerini “Kur’an’da Peygamberlere Destek Verenlerin Ortak Özellikleri” başlığı altında tahlil etmeye çalışacağız.