KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDE ÇOCUKLUK ÇAĞI TRAVMALARININ SUÇLULUK-UTANÇ DUYGULARI VE BENLİK SAYGISI İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ - Gülgün Durat; Aylin Aytaçalp (Sağlık Akademisi Kastamonu)
Bu araştırma Karabük üniversitesi öğrencilerinde çocukluk çağı travmalarının suçluluk-utanç duyguları ve benlik saygısı ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla planlandı. Araştırma Karabük üniversitesinde 400 öğrenci ile gerçekleştirildi. Araştırmada elde edilen veriler çocukluk çağı travmaları ölçeği (CTQ-28, ÇÇTÖ), suçluluk ve utanç duyguları ölçeği (SUTÖ), Coopersmıth benlik saygısı ölçeği (BSÖ) yardımıyla elde edildi ve elde edilen puanlar istatistiksel paket programı kullanılarak analiz edildi. Araştırmada benlik saygısı ölçek puanı artıkça çocukluk çağı travma ölçeğinde ve çocukluk çağı suçluluk ölçeği alt boyutlarında azalma olduğu görüldü. Diğer yandan bütün Çocukluk çağı travma ölçeği alt boyutları ile Çocukluk çağı suçluluk ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü güçlü bir ilişkinin olduğu görüldü (p<.001).