Es-Seyyid Kadıasker Mustafa İzzet Efendi’nin Talebelerinden OSMANLI’NIN SEYYAH HATTATI MEHMED ŞEFİK BEY - Fettah Aykaç (Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi)
Mehmed (Muhammed) Şefik Bey (ö.1880), 19. Yüzyılda İstanbul’unen büyük hattat ve musikişinası Kazasker (Kadıasker) Seyyid Mustafaİzzet Efendi’nin en sevdiği, en başarılı talebelerindendir. O,genç yaşta icazetini almış olmasına rağmen Mustafa İzzet Efendi’yeduyduğu sevgi ve saygıdan dolayı yanından hiç ayrılmamış ve üstadıvefat edinceye kadar yazılarını onunla müzakere etmiş, Sultan Abdülmecid’insipariş ettiği bir çok büyük yazı işlerinde ona yardımcıolmuştur. Onun üstün kabiliyetini takdir eden üstadının yardımı ilekalem memurluğundan Enderun hat hocalığına yükselmiştir.Mehmed Şefik Bey, üstadı Kazasker Mustafa İzzet Efendi ve arkadaşıHattat Abdülfettah Efendi ile birlikte ekip olarak İstanbulÜniversitesi taç kapısının, Sultan Abdülmecid ve Abdülaziz’in inşaettirdikleri büyük camilerin yazı işleri ile Bursa Ulucamii’nde henüzbenzerleri yapılamamış muhteşem hat eserlerini ortaya koymuşlardır.Bu makalede Mehmed Şefik Bey’in üstadı Kazasker Mustafa İzzetgibi hem sanat açısından hem de fiziki açıdan büyük eserler vermekiçin gösterdiği gayret, İstanbul dışındaki uzak vilayetlere gidiporalarda uzun süreler kalıp yazılar yazmak şeklindeki çabalarıgündeme getirilip sonunda bunu nasıl başardığı konusu müzakereedilecektir. Ayrıca Mehmed Şefik Bey Bursa Ulucamii’ndeki muhteşem,aynı zamanda devasa ölçülerdeki eserleri, İstanbul Üniversitesi’nintaç kapısı ve Kubbetü’s Sahra’nın 8 cephesine yazdığı Yasin-işerif ile dünya çapında bir üne kavuşmuştur. Son olarak üstadınınvefatıyla M. Şefik Bey’e karşı yapılan vefasızlığa ve eserlerinin imzasıçıkartılarak kopya edilmesine günümüz hat sanatı camiasınıngöz yumması ile Yahya Efendi Dergahı’ndaki mezarına dahi sahipçıkılmaması şeklinde devam eden ilgisizlik konularına dikkat çekilecektir.