BİR KENTLİ HAKKI OLARAK “DOLAŞIM HAKKI”: AFYONKARAHİSAR HALKININ ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - HULUSİ NUSRET Özsoy; ETHEM KADRİ Pektaş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Günümüzde kentli hakları konusundabağlayıcılığı olan veya bu hakların tam olarak neler olduğunu gösteren,üzerinde uzlaşılmış herhangi bir uluslararası metin yoktur. Ancak 1992 tarihli “AvrupaKentsel Şartı” ve 2008 tarihli “Avrupa Kentsel Şartı-2: Yeni Bir Kentlilik İçinManifesto” başta olmak üzere birçok belge kentli haklarını konu edinmektedir.Bu konuda ortaya konulan en önemli uluslararası metin olma özelliğini taşıyanAvrupa Kentsel Şartı’nda benimsenen 20 maddelik bildirgede dolaşım hakkı da yeralmaktadır. Afyonkarahisar’da dolaşımhakkının durumunu, kentlilerin düşünceleri ekseninde saptamak üzere yapılan ampirikaraştırma neticesinde Afyonkarahisar kent merkezinde yayalık, bisikletli ulaşımve toplu taşıma gibisürdürülebilir ulaşım yöntemlerine ilişkin altyapı,donanım ve hizmetlerin genel olarak kaliteli, yeterli ve güvenli bulunmadığı belirlenmiştir.