Türkiye’de Yükseköğretim Politikaları Bağlamında Gazetecilik Bölümleri: Karşılaştırmalı Bir İnceleme - Özgün Dinçer; Tuğrul Çomu; Çağrı Kaderoğlu Bulut (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Çalışma Türkiye’deki yükseköğretim politikaları çerçevesinde, gazetecilik bölümlerinin günceldurumunu karşılaştırmalı bir şekilde incelemektedir. Bu amaçla öncelikle Türkiye’nin yükseköğretimpolitikasını şekillendiren küresel ve yerel unsurlar ele alınmaktadır. Özellikle 2006’dan sonra “her ilebir üniversite” politikası nedeniyle üniversitelerin ve bu üniversitelerde açılan gazetecilik bölümlerininsayısı hızla artmış, bu durum hem üniversiteler hem de bölümler ve bölüm öğrencileri arasında büyüknitelik farklarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu çerçevede çalışmada YÖK Atlas veri tabanındanyararlanılarak, gazetecilik bölümleri arasındaki farklar ve benzerlikler incelenmiştir. AraştırmadaÖSYM tarafından yapılan sıralama temel alınarak, devlet üniversitelerindeki örgün programlar içindesıralamada ilk 5 ve son 5’te yer alan gazetecilik bölümleri çeşitli kategoriler ekseninde karşılaştırılmıştır.Çalışmada nicel araştırma desenine yaslanan betimsel analiz yöntemi kullanılmaktadır. Çalışmanınsonucunda mevcut yükseköğretim politikalarının gazetecilik bölümleri açısından önemli bir eşitsizgelişim yaratmakta olduğu, bölümler arasında coğrafi ve zamansal bir ayrışmanın oluştuğu tespitedilmiştir.