Kristendom og politikk i Skandinavia på 1800-talet – nokre historiografiske utfordringar, tendensar og politisk-teologiske refleksjonar - Morten Øveraas (Teologisk Tidsskrift)
Artikkelen presenterer og drøftar nokre historiografiske utfordringar, tendensar og politisk-teologiske refleksjonar kring tilhøvet mellom kristendom og politikk i Skandinavia på 1800-talet. Korleis skal rasjonell forsking forstå og skildre aktørar som trur på metafysiske fenomen? I lys av dette problemet blir to overordna aspekt ved forskingsfronten vurdert: 1) korleis luthersk kristendom har verka inn på dei politiske kulturane i Skandinavia, og 2) betydninga til prestar, Bibelen og religiøse minoritetar. Avslutningsvis foreslår eg at vedvarande og utydelege krysningar mellom politikk og teologi må inkluderast og analyserast som potensiell forklaringsfaktor i historiografiske og samfunnsvitskaplege arbeid. Politisk-teologiske handlingar må forståast på sine eigen premiss, men vurderast på eit rasjonelt-vitskapleg grunnlag, dersom ein vil formulere teoriar forankra i empirien.