АНАЛІЗ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ ФОРМУВАННЯ АРХІТЕКТУРНОГО СЕРЕДОВИЩА БІБЛІОТЕК - Veronica Chevposa; Oleksandr Kryzhanivskyi; Liliia Gnatiuk (теорія та практика дизайну)
Анотація. Дослідження має на меті розроблення та теоретико-практичне обґрунтування принципів організації публічних бібліотек. Після проведення аналізу джерельної бази та наукових праць, присвячених проєктуванню бібліотек в Україні, проведено дослідження поточного стану розглянутої проблеми та визначено необхідність розроблення особливостей функціонально-планувальної організації бібліотек, яка є найактуальнішою проблемою в сучасній Україні, з метою архітектурно-планувальної діяльності в міському середовищі. У межах дослідження розроблені та теоретично обґрунтовані особливості архітектурно-планувальної організації бібліотек, зокрема й організаційно-методичні аспекти (як-от комплектування фонду, відповідність потребам користувачів, технологічне забезпечення), функціонально-планувальні характеристики (функціональність простору, універсальність простору, диференціація доступності простору) й об’ємно-просторові особливості (локалізація, індивідуалізація образу, функціональна домінанта). Метою дослідження є проєктування простору з урахуванням зручностей і функціональності. Це може включати в себе зони для читання, робочі місця, креативні лабораторії, дитячі куточки й інші функціональні елементи. Забезпечення легкого доступу до бібліотечно-просвітницького простору для всіх мешканців міста. Це може означати відкритий доступ, гнучкі години роботи та доступність для різних соціальних груп, зокрема й дітей, молоді, людей похилого віку та вразливих категорій населення. Методологія. Методи дослідження: аналіз літературних джерел, матеріалів, що стосуються функціонально-планувальної організації публічних бібліотек в Україні. Аналіз зарубіжного та вітчизняного досвіду проєктування бібліотек, спостереження за розвитком об’єкта, систематизація та класифікація бібліотек, порівняльний аналіз. Результати: ознайомлення з поточним станом вивченої проблеми. Розкриття сутності та термінологічного апарату. Проведено історичний аналіз еволюції публічних бібліотек. Теоретично обґрунтовані ключові риси функціонально-планувальної структури об’єкта. Наукова новизна. Визначено й охарактеризовано принципи організації простору та формування публічних бібліотек, а також висвітлені перспективи їх розвитку в Україні. Практична значущість. Цю статтю можна використовувати як ресурс під час розроблення проєктів бібліотек і проведення наукових досліджень з даної теми.