İş Değerlerinin Demografik Özellikler Açısından İncelenmesi: Tekstil Çalışanları Üzerine Bir Araştırma - Sefa Çetin; Guzel Sadykova; Aslıhan Seçer (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
İş değerleri, çalışanların iş süreçlerini algılama ve karar tercihlerini yönlendiren, işe yönelik inanç, tutum ve davranışlarını şekillendiren yargısal standartlardır. İş hayatında karşılaşılan durum ve uygulamaları “iyi veya kötü”, “doğru veya yanlış” bağlamında irdelemek ve uygun davranış modelini benimsemek için zemin hazırlama işlevine sahiptirler. İş değerleri bilişsel, araçsal ve sosyal/duyuşsal değer boyutlarıyla temsil edilmiştir. Çalışmanın amacı, iş değerlerini demografik özellikler açısından incelemektir. Çalışmada iş değerlerinin cinsiyete, yaşa, mesleğe, deneyime ve eğitim düzeyine göre farklılaşma olasılığı sorgulanmıştır. Kastamonu’da faaliyette bulunan tekstil işletmesi çalışanları üzerinde uygulanan anketten elde edilen bulgular sonucunda iş değerlerinin demografik faktörlere göre değişmediği ortaya çıkmıştır.