SPOR GAZETECİLİĞİ ÖRNEĞİNDE İNTERNET GAZETECİLİĞİNİN GELENEKSEL GAZETECİLİĞE ETKİSİ - Aysun Köktener (Selçuk İletişim)
20. yüzyılın sonlarında günlük hayatımıza giren ve küreselleşme olgusunun da etkisiyle kitle iletişim araçları içinde kısa zamanda hızla gelişen ve etkin olan internet, bilgiye ulaşma ve yayma konusunda sağladığı olanaklarla, habercilik sektörü için vazgeçilmez bir araç olmuştur. Bu araş-tırmada, internet gazeteciliğinin geleneksel gazeteciliğe etkisi, spor gazeteciliği bağlamında örneklendirilerek tartışılmaya çalışılmıştır. İnternet gazeteciliğinin 1990'ın ikinci yarısından günümüze gelen gelişim süreci, dünyada ve Türkiye'deki internet kullanım oranlarıyla okuyucu tercihlerinin gelenekselden dijitale geçiş eğilimlerini gösteren en önemli verilerden olan gazetelerin internetten okunma oranları irdelenmiştir. Ayrıca 2007-2011 yılları arasında Türkiye'de günlük olarak yayımlanan Fanatik, Pas Fotomaç, Efsane Fotospor ve Fotogol adlı dört ulusal spor gazetesinin içerik analizleri ve yıllık tirajlarıyla birlikte internet siteleri de araştırma kapsamında ele alınmıştır. Gazetelerin ve internet sitelerinin gelişim ve değişimleri sonucunda; internet, sahip olduğu avantajlar ile haberi iletmede öncelikli bir konuma geçmiş ve haber kaynağı oluşturmadaki etkileşim tersine dönmüştür. Tüketicinin, özellikle de genç okurların içerikle buluşma yolları ve alışkanlıkları değiştikçe yazılı basının geleneksel formlar üzerinden yayın yapması da zorlaşacak-tır. Özellikle spor basınının klasik yayın politikasını değiştirerek, derinliği olan, iyi incelenip analiz edilmiş, fark yaratan ve futbolun dışındaki branşlara da ağırlık veren bir politika izlemesinde yarar bulunmaktadır.