William Henry Quilliam ve Liverpool İslam Cemiyeti - Barbaros Akıncı (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi)
William Henry Quilliam, 1856 yılında Manx'da, varlıklı bir saat yapımcısı ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. İngiltere'deki ilk caminin ve İslamî merkezin kurucusu olarak bilinmektedir. Müslüman olduktan sonra İngiltere’de İslam'ın ilerlemesinde etkili olmuştur. Onun yazıları ve yaptığı yardımlar vesilesiyle birçok İngiliz Müslüman olmuştur. Başta ailesi annesi, eşi ve oğulları İslam dinini seçerken birçok İngiliz aydınını da etkilemeyi başarmıştır. 1892 yılında bir kitap (The Faith of Islam - İslam İnancı) çıkararak isminin geniş kitlelere yayılmasını sağlamıştır. Kitabından başka 1893'ten 1908'e kadar The Crescent (Hilal) isimli haftalık bir gazete ve The Islamic World (Âlem-i İslam) isimli aylık dergi çıkartmıştır. İstanbul’a gelerek II. Abdülhamit ile görüşerek İngiltere’de İslamiyet adına yapılacak olan faaliyetlerde bahsetmiş ve birçok övgüye mahzar olmuştur. Abdullah Quilliam ömrünün büyük bir çoğunluğunu İslamiyet’i yaymak için geçirmiş ve bu sayede birçok insan İslamiyet’i seçmiştir. William Henry Abdullah Quilliam 1932 yılında vefat etmiş ve arkasında bugünde çalışmalarına devam eden bir cemiyet bırakmıştır.