Guovtti sámegiela gaskkas? Gielladutkiid ja hubmiid iežaset oainnut Jiellevári ja Unna tjerutja suopmaniidda - Helena Omma (Sámi dieđalaš áigečála)
Jiellevári sámegiela leat sámegieldutkit iešguđet ládje kategoriseren áiggiid čađa, sihke julevsámegiellan ja davvisámegiellan. Dán artihkkalis guorahalan oppalaččat Jiellevári sámegielsuopmana dutkanhistorjjá, ja earenomážit dálá Unna tjerutja hubmiid oainnu iežaset gillii. Mon iskkan ahte oaivvildit go Unna tjerutja olbmot iežaset hupmat julevsámegiela, go sámegiela dutkama jelgii lea Unna tjerusj julevsámegielat guovlu. Jearahallamiid vuođul lean guorahallan, mo olbmot Unna tjerutjis jurddahit iežaset gielalaš gullevašvuođa birra. Álbmotlingvistihka geahččanguovlluin ákkastalan ahte maiddái hubmiid oainnut leat relevánttat gielladutkamis. Bohtosat vuosehit ahte Unna tjerutja olbmot eai ane iežaset julevsámegielagin eai ge julevsápmin. Sii geavahit sihke lingvisttalaš ja ekstralingvisttalaš ákkaid go definerejit iežaset gielalaš gullevašvuođa. Dát mearkkaša ahte dán guovllu olbmuid oaidnu ja sámegieldutkiid oaidnu Unna tjerutja suopmanii mannet vuostálaga.