Diriliş ve Islah Önderleri - Anakız Aysel Çoban (Tasavvuf İlmi ve Akademik Araştırma Dergisi)
Eser ümmetin ıstırabının yazıya dökülen serencamıdır. Neslin ıslahı ile ümmetin dirilişi için verilen çaba kitaplaştırılmıştır. Her devirde bir er meydanı farklı hikâyelerle karşımıza çıkmış, meydana çıkacak erler dört gözle beklenmişlerdir. Onlar bir tarafta er meydanına yiğit yetiştiren; diğer tarafta meydana ilk önce kendileri çıkmaktan geri durmayan, küfre karşı dimdik kıyam eden diriliş ve ıslah önderleridir. Yazar, onlar için bu ismi uygun görmektedir; çünkü bu erler menfaatlerine ters düşen yönetimleri güç ve silah kullanarak keyfî devirmeye çalışan devrimciler gibi değillerdir. Onlar “Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, Resulüne itaat edin ve sizden olan ulu-l emre(yöneticilere) itaat edin”(Nisa, 59)emrine tâbi olanlardır. Allah’ın yolundan sapan yöneticilere karşı ise tavizsiz duruş sergilenmektedir. Afganistan cihadının zaferi neticesinde gelen gururunun yoğun hissedildiği bir dönemde kaleme alınan eser, okuyucuya aynı heyecan ile aktarılmaktadır.