İtalya’nın Oniki Ada’yı İşgali ve Güney Arnavutluk Sorunu (1912-1918) - İsmail Ediz (Akademik İncelemeler Dergisi)
İtalya, Trablusgarp Savaşı devam ederken Osmanlı Devleti’ne karşı bir teminat amacıyla Oniki Ada’yı işgal etmiştir. Aynı dönemde Yunanistan’ın Balkan Savaşları sırasında daha kuzeyde yer alan adaları işgal etmesiyle birlikte adalar bölgesine kimin hâkim olacağı konusu İtalya ve Yunanistan arasında uluslararası bir soruna dönüşmüştür. Oniki Ada üzerinden sürdürülen Yunan İtalyan siyasi ve ekonomik rekabeti Güney Arnavutluk konusunda iki devletin karşıt tezleri dolayısıyla daha da alevlenmiştir. Böylece Oniki Ada ve Güney Arnavutluk sorunu ilerleyen dönemde iki taraf arasındaki bölgesel rekabetin temel sorunsalları olurken taraflar arasındaki çekişme Akdeniz, Adriyatik ve Balkanların nihai statükosunun tartışıldığı bütün müzakerelere etki etmiştir.