FEN VE TEKNOLOJİ İLE SINIF ÖĞRETMENLERİNİN ÇEVRE SORUNLARINA YÖNELİK TUTUM VE GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ: BURDUR İLİ ÖRNEĞİ - Esra Aslan; Seval İmamoğlu (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı; Fen ve Teknoloji ile Sınıf Öğretmenlerinin çevre sorunlarına yönelik tutum ve görüşlerini belirlemek ve bu tutumların öğretmenlerin demografik özelliklerine göre anlamlı düzeyde farklık gösterip göstermediğini araştırmaktır. Araştırma 2008-2009 eğitim-öğretim yılında Burdur ili Merkez İlköğretim Okullarında görev yapan 210 öğretmenle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi ve Görüş Formu” ve “Çevre Sorunlarına Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. İstatistiksel veri analizinde, ANOVA ve t-testi yapılmıştır. Araştırmanın sonunda öğretmenlerin çevre sorunlarına yönelik tutum puanlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin tutum puanlarının; cinsiyete, deneyim süresine, branşlara, çevre kuruluşuna üyelik ve çevre ile ilgili proje çalışmalarına katılma durumlarına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenlerin çoğu Dünya’nın, Türkiye’nin ve Burdur’un en önemli çevre sorununun doğal kaynakların kullanımı olduğunu, çevre konusunda bilinçlenmeye en çok katkıda bulunan aracın tv ve radyolar olduğunu, çevre ile ilgili şikâyetleri herhangi bir kuruma bildirmediklerini, çevre duyarlılığı konusunda; toplumun yetersiz, öğrencilerinin orta, kendilerinin iyi düzeyde olduğunu düşündüklerini belirtmişlerdir.