Organy i instytucje ochrony środowiska w świetle orzecznictwa administracyjnego - Maciej Jabłoński (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Orzecznictwo sądów administracyjnych stanowi praktyczne odzwierciedlenie stanowienia prawa z zakresu prawa ochrony środowiska oraz jego stanowienia przez administrację publiczną. Zagadnienia, które nie zostały podjęte i zrealizowane przez organy legislacyjne, zostały w dalszej kolejności uściślone i skonkretyzowane przez orzecznictwo administracyjne. Właściwym wydaje się być możliwość skorelowania działań legislacyjnych i orzecznictwa administracyjnego tak, aby dawały wspólne wytyczne do stosowania prawa przez podmioty i instytucje z zakresu ochrony środowiska.