Förändringsrummet i fyra dimensioner: Att navigera osäkerhet och möjliggöra transformativt samskapande - Pia Andersson; Henrietta Palmer (Forskning og Forandring)
Transdisciplinär forskning understryker att komplexa problem inte kan lösas inom ramen för ett enskilt expertområde. I stället krävs en integrering av olika kunskapsfält och praktiker. Denna artikel behandlar den oundvikliga osäkerhet som uppstår inom sådana samverkansprocesser kring komplexa frågor. Olika forskningsområden har identifierat sätt att förstå och praktiskt överbrygga den osäkerhet som uppstår när olika perspektiv möts och behöver integreras. Vi menar dock att osäkerhet förvisso verkar som ett hinder men också som en möjlighet i samverkansprocesser. Utifrån erfarenheter av interaktiva forskningsprojekt har fyra sätt som vi här kallar för ”dimensioner” framträtt som speciellt betydelsefulla för att osäkerhet ska utgöra en kreativ resurs snarare än ett hinder. Syftet med den här artikeln är att visa på hur dessa dimensioner av det vi kallar för ”förändringsrummet”, såsom liminalitet, resonans, metaforer och scaffolding, kan bidra till att samverkansprocessers osäkra tillstånd kan öppna upp för utvidgad perspektivmedvetenhet och kollektiv förändringsförmåga. Genom att reflektera över vår tidigare forskning i form av vinjetter vill vi peka på hur dessa dimensioner har, eller inte har, verkat i samklang. Därmed visar vi på hur de fyra dimensionerna behöver närvara på ett sammansatt sätt så att osäkerheter i samverkansprocesser i stället gör möjligt för en transformativ utveckling. Denna artikel är ett bidrag till den transdisciplinära forskningslitteraturen såväl som till praktik och teori kring interdisciplinär samverkan.