Metoda historyczno-psychologiczna w zarządzaniu - zarys koncepcji oraz przykład programu badań - Tomasz Ochinowski (Studia i Materiały)
Artykuł jest propozycją wzbogacenia badań nad zarządzaniem o perspektywę historyczno- psychologiczną. Przypomniano w nim najbardziej spektakularne przykłady prac tego typu, zrealizowane przez D. McClellanda, I. Janisa i M. Seligmana. Dyskutowane są w nim również teoretyczne podstawy współpracy historii i psychologii w kontekście problematyki organizacyjnej. Prezentowany tekst zawiera również autorską koncepcję historii psychologicznej i projekt opartego o nią programu badawczego „Zarządzanie wartościami i przekonaniami w turbulentnym otoczeniu organizacji”.