Katılım Bankacılığı ve Sürdürülebilirlik: Finansal Dönüşümde İkili Etki - Feyza Cevherli; Muhammed Kalaycı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Katılım bankacılığı ve sürdürülebilirlik, finansal dünyada etik değerlerin ve çevresel sorumluluğun ön plana çıktığı bir iş birliğini temsil etmektedir. Katılım bankacılığı, faizsiz finans prensipleri üzerine kurulu bir sistemdir ve ekonomik faaliyetlerin daha adil ve etik bir temelde gerçekleştirilmesini hedeflemektedir. Temel hedeflerine bakıldığında sürdürülebilirlik kavramı ile uyum içerisinde olduğu görülmektedir. Katılım bankacılığına faizsiz işlemlerin yürütülmesi olarak bakılmasının yanı sıra, etik yatırımların teşvik edildiği finansal organizasyonların geliştirildiği ve yönetildiği kurumlar olarak da bakılması gerekmektedir. Böylece müşterilerin sürdürülebilir ve toplumsal sorumluluğun oluştuğu projelere yatırım yapılmasının fırsatı sunulmuş olmaktadır. Katılım bankacılığı ve sürdürülebilirlik kavramları, finans sektörünün daha adil, etik ve çevreci bir şekilde işlemesine yardımcı olmaktadır. Bu iki kavramın bir araya gelmesiyle, ekonomik büyüme ile doğal kaynakların korunması ve toplumsal refahın artırılması arasında sağlam bir denge kurmak amaçlanmaktadır. Bu çalışma, sürdürülebilir kalkınmanın içeriğini ve stratejilerini ele alarak Türkiye’deki katılım bankalarının sürdürülebilirliğe etkilerini, dijitalleşmenin de bu ikili etkiye katkılarını ortaya koyma amacını taşımaktadır.