Вимірювання в’язкості при віброекструзії фібробетону - Ігор Анатолійович Андреєв (Вісник Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»: Серія «Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження»)
Для розгляду процесу плину і розрахунку реологічних характеристик фібробетонних сумішей при віброекструзії були застосовані гідродинамічні теорії через те, що ці суміші у вібраційному полі, поводиться подібно рідинам. При вирішенні задач плину враховується, що, вібруючі фібробетонні суміші являють собою ньютонівські системи. Для одержання об'єктивних реологічних характеристик фібробетонних сумішей запропоновано вимірювання в’язкості проводити безпосередньо при віброекструзійному формуванні виробів. Розглянуто особливості плину ньютонівських рідин між плоскими нерухомими стінками, які сходяться і у плоскому симетричному прямокутному каналі, що звужується. Запропоновано визначати зменшення витрати суміші у прямокутному каналі порівняно з плином між пластинами за допомогою коефіцієнта гальмування . Побудовано графік залежності коефіцієнта гальмування від співвідношення сторін поперечного перерізу прямокутного каналу. Запропоновано 2 формули для розрахунку коефіцієнта гальмування. Порівняльний аналіз запропонованих формул дає гарне сходження результатів розрахунків, середня похибка апроксимації при цьому дорівнює 0,0126 %, що свідчить про високий рівень збігу рівняння регресії з більш складною аналітичною формулою. Запропонована формула для розрахунку в’язкості фібробетонних сумішей за часом витікання матеріалу з віброекструдера.