Veličina i varijabilitet debljinskog prirasta stabala jele na planini Borja - Goran Jović; Vojislav Dukić; Branko Stajić; Danijela Petrović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Veličina i varijabilitet debljinskog prirasta stabala jele analiziran je za područje Borja planine, u čistim sastojinama jele i u mješovitim sastojinama jele i bukve. Prosječna veličina tekućeg debljinskog prirasta stabala jele u čistim sastojinama iznosi 2,62 mm, a u mješovitim sastojinama iznosi 2,40 mm. Varijabilnost debljinskog prirasta, izražena koeficijentom varijacije, u čistim sastojinama je 63% a u mješovitim sastojinama 75%, odnosno, kada je u pitanju debljinski prirast stabala, može se konstatovati da su homogenije čiste sastojine. Sa opadanjem vitalnosti i biološkog položaja stabala značajno se smanjuje debljinski prirast.