TV HABERCİLİĞİNDE EDİTORYAL BAĞIMSIZLIK SORUNU: TÜRKİYE TELEVİZYON HABERCİLİĞİNDE EDİTORYAL BAĞIMSIZLIK SORUNUNA İLİŞKİN ALAN ARAŞTIRMASI - Hakan Yüksel; Yusuf Yurdigül (Selçuk İletişim)
Medya konulu akademik çalışmaların birçoğu haber konusunda editoryal bağımsızlık sorunu üzerindedurmaktadır. Bu sorun özellikle eleştirel medya çalışmalarının merkezinde yer almakla birlikte son dönemde medya sahipliği konusunda ortaya çıkan tartışmaların da genel çerçevesini oluşturmaktadır. Televizyon haberciliğinde editoryal bağımsızlık sorununun tartışıldığı bu çalışmadakonuya ilişkin literatür taraması yapılmıştır. Ayrıca Türkiye'de yayın hayatını sürdüren 13 yaygın haber kanalı ve 5 haber ajansında çalışan haber departmanı sorumlularıyla gerçekleştirilen yüz yüze anket ve formel görüşme yöntemleriyle de sorunun tespit edilmesi yoluna gidilmiştir.Elde edilen veriler doğrultusunda televizyon haberciliğinde nesnellik ilkesinin uygulanmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Özellikle kurum ideolojisi, reyting kaygısı ve habercinin iş kaybetme korkusu unsurlarından dolayı editoryal bağımsızlık konusunda taviz verildiği tespitine varılmıştır.Çalışmanın sonuç bölümünde anket ve mülakat verileri kapsamında sorunların analizi gerçekleştirilmiştir.