ГЕЙМІФІКАЦІЯ У ЕЛЕКТРОННІЙ КОМЕРЦІЇ: НОВИЙ СПОСІБ ЗАЛУЧЕННЯ КЛІЄНТІВ - Тетяна Янчук; Тарас Фурман (Економіка та суспільство)
У статті розглядається вплив гейміфікації на ефективність електронної комерції, зокрема на залучення та утримання клієнтів. Визначено важливість гейміфікаційних елементів для покращення клієнтського досвіду, підвищення лояльності та стимулювання активності покупців через ігрові елементи, такі як бали, рівні, нагороди та конкурси. Стаття також описує кроки розробки гейміфікації в електронній комерції та досліджує результати опитування 23 підприємств малого та середнього бізнесу Вінниччини щодо використання гейміфікації. Результати показують, що гейміфікація є перспективним інструментом для підприємців, однак впровадження її потребує значних ресурсів і підвищення обізнаності. Гейміфікація має потенціал для покращення ефективності бізнесу, але її застосування залежить від ряду факторів, включаючи цілі бізнесу, цільову аудиторію та технічні можливості.