رابطه بین خصوصیات آزمایشگاهی بذر و ظهور گیاهچه ارقام سویا حاصل از شرایط آبیاری محدود (تولید گیاهان زراعی)
تاثیر آبیاری محدود در دوره نمو بذر بر کیفیت فیزیولوژیکی بذرهای حاصل در آزمایشگاه، گلخانه و مزرعه بررسی گردید. این آزمایش در آزمایشگاه و گلخانه به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی به‌ترتیب با 4 و 3 تکرار و ظهور گیاهچه در مزرعه به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل عامل رقم (ارقام منوکین، ویلیامز و لاین اس.آر.اف× تی3)، عامل تنش خشکی (بذرهای تولید شده در شرایط آبیاری گیاهان مادری پس از مقادیر 50 (آبیاری مطلوب)، 100 (تنش متوسط)، 150 (تنش شدید) میلی‌متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A) بود. نتایج نشان داد که در آزمون‌های آزمایشگاهی تنش خشکی تاثیر معنی‌داری بر جوانه‌زنی روزانه، قوه نامیه و بنیه بذر داشت. ظهور گیاهچه از بستر ماسه در گلدان و در شرایط مزرعه تحت تاثیر عامل‌های آزمایش قرار نگرفت. جوانه‌زنی در آزمون جوانه‌زنی استاندارد با جوانه‌زنی در آزمون سرما همبستگی مثبت و معنی‌داری داشت. ظهور گیاهچه در مزرعه ارتباط معنی‌داری با جوانه‌زنی در آزمون جوانه‌زنی استاندارد، آزمون سرما و آزمون پیری تسریع شده داشت و می‌توان با استفاده از این آزمون‌ها ظهور گیاهچه در مزرعه را برآورد نمود.