COVID-19’UN ÇİN VE TÜRKİYE ARASINDAKİ TİCARİ İLİŞKİLERE ETKİSİ - İlayda Şahin; Sait Şahin (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Amaç - Uluslararası ticareti ve ülke ekonomilerini derinden etkileyen COVID-19 ülkelerin getirdiği kısıtlamalar ile birlikte bir kriz haline dönüşmüştür. Bu bağlamda, salgın döneminde Çin ve Türkiye arasındaki ikili ticari ilişkilerinin ve her iki ülkenin ekonomik durumu incelenerek özgün bir araştırma yapılması amaçlanmaktadır. Yöntem - Araştırmada nitel ve nicel veri toplama yöntemleri uygulanmıştır. Bulgular – Araştırma bulgularında, 2020 Aralık ayında geçen senenin aynı ayına kıyasla, Türkiye’nin Çin’e ihracatı %15,70, Çin’den ithalatı ise %32,16 bir artış görülmüştür. Her iki ülkeyi ayrı değerlendirdiğimizde elde edilen sonuçlar, 2020’de Türkiye’nin ihracatı %6,3 düşüş gösterirken, ithalatı ise %4,3 artmıştır. 2020 Aralık’ta 2019’un Aralık’a kıyasla Çin’in ihracatı 18,1% artarken, ithalatı ise %6,5 oranında artışla rekor seviyeye ulaşmıştır. Sonuç – Her iki ülkenin ticari ilişkileri her ne kadar istenilen düzeyde olmasa da salgın döneminde pozitif yönde gelişme kaydetmiştir.