Параметри причорноморських тропосферних радіохвилеводних каналів виявлення безпілотних літальних апаратів - С.Г. Леушин; О.В. Бєсова; М.М. Олещук (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Показано, що існують кілька моделей тропосферних каналів поширення радіохвиль. Найбільш поширеними моделями є: багатоканальні параметричні пристрої з випадковими параметрами за часом і багатосмугові параметричні фільтри з випадковими параметрами по частоті. Однак на практиці існує апріорна невизначеність характеристик променів поширення, як за часом, так і по частоті, обмежує значимість цих моделей. Проаналізовано модель багатопроменевого каналу радіолокації з випадковими параметрами за часом і по частоті. Визначено параметри моделі - середній часовий інтервал і середнє частотне рознесення. Показаний їх зв'язок з смугою і час когерентності каналу. Наведено кількісні оцінки смузі і часу когерентності для причорноморських районів. Отримані результати можуть служити основою для синтезу та аналізу РЛС виявлення безпілотних літальних апаратів (БПЛА), що працюють в умовах багатопроменевого поширення електромагнітних хвиль (ЕМХ).