СИНЕРГЕТИЧНИЙ ПІДХІД ДО ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДІВ МОНТЕ-КАРЛО ТА БЕНЧМАРКІНГУ В УПРАВЛІННІ ІНФРАСТРУКТУРНИМИ ПРОЄКТАМИ В УМОВАХ ВІДНОВЛЕННЯ - Алевтина Третякова (Економіка та суспільство)
У статті запропоновано поєднання методу Монте-Карло та бенчмаркінгу як інструменту ефективного управління інфраструктурними проєктами в умовах післявоєнного відновлення. Основна увага зосереджена на прийнятті управлінських рішень за умов невизначеності, обмежених ресурсів, а також суспільного запиту на прозорість. Метод Монте-Карло дозволяє моделювати різноманітні сценарії з урахуванням варіативності параметрів і виявляти критичні точки, які впливають на кінцеву ефективність. Бенчмаркінг застосовується для порівняння поточного кейсу з кращими практиками аналогічних проєктів, що сприяє формуванню реалістичних цільових орієнтирів. Запропонована модель підвищує якість стратегічного планування, адаптивність управлінських рішень та точність оцінки ефективності інвестицій. Практична апробація, проведена на прикладі реконструкції об’єктів цивільної інфраструктури в Україні. Результати підтвердили доцільність поєднання методів і довели їхню користь для оптимізації ресурсів, зниження ризиків, підвищення прозорості бюджетного використання та посиленні стійкості проєктів у довгостроковій перспективі.