MASARIK I SRBI: POLITIČKE IDEJE - Milos Kovic (Srpska Politička Misao)
U članku se proučavaju sličnosti i veze između političkih ideja Tomaša Masarika i najznačajnijih srpskih intelektualaca njegovog doba – Jovana Cvijića, Jovana Skerlića, Stojana Novakovića, Nikolaja Velimirovića i drugih. Pokazano je da su te bliskosti bile posledica širih, evropskih kretanja, mnogo više nego međusobnih uticaja. Sve do Prvog svetskog rata, razmena ideja između Masarika i Srba bilo je mnogo više na tlu Habzburške monarhije, nego u Srbiji, koja je glavni predmet ovog istraživanja. Posebno je ukazano na sličnosti u tumačenju demokratskih i nacionalnih ideja. Pokazano je da je Masarik bio mnogo više sklon geopolitičkom načinu mišljenja nego što se obično misli. I u tome je bio blizak Jovanu Cvijiću, Milovanu Milovanoviću, Slobodanu Jovanoviću, Svetislavu Simiću i drugim srpskim piscima i državnicima. Masarikovo religijsko tumačenje nacionalne ideje razlikovalo se od sekularnog nacionalizma ove generacije srpskih intelektualaca. Ono je, međutim, bilo blisko idejama Nikolaja Velimirovića, pripadnika najmlađeg naraštaja srpskih javnih ličnosti, sa kojim je Masarik sarađivao u ratnim londonskim godinama. Masarik i Velimirović ispovedali su slično tumačenje „zavetnosti” češke i srpske „narodnosne svesti”.