BASINDA MOBBİNG OLGUSU VE TOPLUMDAKİ YANSIMALARI - Mustafa Şahin; Serkan Sarı (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, Mobbing olgusu ile ilgili haberlerin medyada yer alan bazıgazetelerde ne sıklıkta ve nasıl yansıtıldığını incelemek, Mobbing olgusunun türlerinibelirlemek, sebep ve sonuçlarını, toplum üzerindeki yansımalarını değerlendirmektir. Budoğrultuda, 2008- 2010 yılları arasında Hürriyet, Zaman, Cumhuriyet ve Radikalgazetelerinde yer alan Mobbing olgusuna yönelik haberler taranmıştır. Bu gazeteler “ölçütörneklem” yöntemine göre, Türkiye’deki satış rakamları ve farklı medya gruplarına aitolma kriterleri göz önünde bulundurularak amaçlı olarak seçilmiştir. Elde edilen verilerinanalizinde, “doküman incelemesi” tekniği ve “içerik analizi” yöntemi kullanılmıştır.Araştırmanın bulgularına göre, Leymann’ın tipolojisi dikkate alındığında, gazetehaberlerine en çok yansıyan Mobbing türünün “itibara saldırı” olduğu belirlenmiştir.Ayrıca Mobbing olgusuna yönelik haberlerde kullanılan dilin farklı özellikler gösterdiği,gazetelerde yer alan haberlerde en çok yorumsuz ve bilgilendirici özellikte bir dilin tercihedildiği tespit edilmiştir. Son olarak Mobbinge maruz kalanlara yönelik haberlerin,Mobbingi uygulayanlara göre daha çok olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç bölümündeMobbingle ilgili gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutması bakımından çeşitli önerilerdebulunulmuştur.Anahtar Kelimeler: Mobbing, Basın, Nitel Araştırma