BÖLGESEL REKABETTE DIŞ TİCARETİN ÖNEMİ: KONYA ÖRNEĞİ - Ayşe Çoban; Orhan Çoban; Duygu Baysal Kurt; M. Aykut Uslu (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmada 2002-2013 dönemi dikkate alınarak bölgesel rekabet açısından önemli bir gelişme potansiyeline sahip olan Konya’nın dış ticareti analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, Konya ili 104 farklı ürün ve 130 ülkeye yaptığı ihracatla İstanbul, İzmir ve Ankara’nın arkasında yer almaktadır. Konya sanayisinde 2002 yılında 517 olan ihracat yapan firma sayısı 2013 yılında 1427’ye yükselmiştir. Benzer şekilde 2002 yılında 431 olan ithalatçı firma sayısı 2013 yılında 1106’ya yükselmiştir. Bu kapsamda 2013 yılında toplam ihracat 1,368 milyar dolar, toplam ithalat ise 1,226 milyar dolar olmuştur. Taşıt araçları yan sanayisi ve makine teçhizat sektörü Konya imalat sanayisinin en önemli sektörlerinden birisidir. Söz konusu sektör 2013 yılı itibariyle 167 ülkeye çeşitli mamuller ihraç etmekte olup, 2013 yılı ihracatı 204 milyon 461 bin dolar düzeylerinde gerçekleşmiştir. Bu sektörü 187 milyon 477 bin dolarlık ihracatla Makine ve Aksamları izlemektedir. Benzer şekilde ithalatta da birinci sırada imalat sanayi gelmektedir. 2013 yılında Konya’nın gerçekleştirdiği ithalatın % 75’i İmalat sanayi tarafından gerçekleştirilmektedir. Tarım ve hayvancılık sektörünün toplam ithalattaki payı ise % 21 dolaylarındadır. Konya ekonomisinin dış ticaret dengesi incelendiğinde ise 2008, 2009, 2010, 2012 ve 2013 yıllarında ekonominin rekabet gücünün yüksek olduğu görülmüştür.