Вплив швидкості охолодження на структуру та фазовий склад високоентропійних сплавів систем Fe‑Cr‑Cu‑Nі‑Mn‑Sі та Fe‑Co‑Cu‑Nі‑Mn‑Sі - Олександр Кушнерьов; Валерій Башев; Сергій Рябцев (Challenges and Issues of Modern Science)
Традиційно вважалося, що для створення сплавів потрібно обирати один елемент як основу (наприклад, сплави на основі Fe, Cu, Al, Nі, Mg тощо). Але ця думка була спростована після винайдення нового типу сплавів - високоентропійних сплавів (ВЕС), які складаються з п’яти або більше елементів у рівних еквімолярних пропорціях. Ці сплави можуть мати високі значення міцності, пластичності, зносостійкості, корозійної тривкості та інших характеристик, залежно від комбінації елементів. Особливістю ВЕС порівняно з звичайними сплавами є те, що вони мають велику ентропію змішування, яка визначає їх структуру і властивості [1,2].