INTRODUCEREA ȘI CERCETAREA PARTICULARITĂȚILOR BIOMORFOLOGICE ALE SPECIEI PASSIFLORA INCARNATA L. ÎN CONDIȚIILE GRĂDINII BOTANICE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
Studiul este consacrat domeniului de introducere, aclimatizare, cercetare și valorificare a plantelor utile, care reprezintă surse inepuizabile de materii prime pentru industria de medicamente, cosmetică și cea alimentară. Pe plan mondial, una din plantele medicinale cu însușiri sedative promițătoare, cu un mare potențial adaptiv este specia Passiflora incarnata L., utilizată din antichitate în medicina tradițională a popoarele Americii de Sud și Nord, care poate fi cu succes cultivată în R. Moldova. Lucrarea este axată pe evaluarea particularităților biomorfologice a speciei Passiflora incarnata L., ciclul de vegetație, fructificarea și formarea semințelor mature viabile în condițiile țării noastre în scopul introducerii în cultură. Studiile au vizat cercetarea sub aspect sistematic, bioecologic, morfologic, fenologic și tehnologic. Cercetarea metodelor de multiplicare, evidențierea celor mai eficiente și a posibilităților de valorificare a speciei în diverse domenii ale economiei naționale. Cuvinte-cheie: pasiflora, introducere, rizomi, medicină naturistă, valorificare.