Вплив супрамолекулярних взаємодій з катіонною пар декаметоксином на адсорбцію куркуміну на високодисперсному кремнеземі - N. O. Lipkovska; V. M. Barvinchenko (Хімія, фізика та технологія поверхні)
Куркумін, малорозчинний поліфенол рослинного походження, має протипухлинні, протизапальні, антитромботичні, антидіабетичні та антимікробні властивості. На теперішній час актуальною задачею є розробка лікарських нанокомпозитів на основі куркуміну, які б забезпечували підвищення його розчинності і, відповідно, біодоступності. Метою роботи було встановлення оптимальних умов ефективної адсорбції куркуміну на поверхні кремнеземного ентеросорбента у вигляді супрамолекулярних розчинних комплексів з катіонною димерною поверхнево-активною речовиною декаметоксином.