GRAD SENJ I KR. SVEUČILIŠTE FRANJE JOSIPA I. U ZAGREBU: 1874. – 1899. - Tatijana Petrić (Senjski Zbornik)
Predmet ovog članka rasvjetljavanje je odnosa grada Senja i Sveučilišta u Zagrebu te utjecaj znamenitih osoba koji su radili i djelovali u gradu Senju kao i na Sveučilištu u Zagrebu od otvaranja modernog sveučilišta 1874. do 1899. godine. Istraživanje u radu temelji se na neobjavljenoj arhivskoj građi koja se čuva u Arhivu Sveučilišta u Zagrebu i na digitalnim platformama na kojima se pronalaze djela iz navedenog razdoblja. Arhivskom građom obuhvaćeno je prvih 25 godina djelovanja Sveučilišta, koji će ukazati na suradnju Sveučilišta u Zagrebu i grada Senja te utjecaj intelektualnog kruga grada Senja na osnivanje i razvoj Sveučilištu u Zagrebu i njihove odnose. U radu ćemo kroz nekoliko poglavlja prikazati utjecaj Senjskog brodarskog društva, tj. dionica navedenog društva u financiranju i osnivanju Zaklade za uboge slušače na Kr. sveučilištu Franje Josipa I. u Zagrebu, zatim poglavlje o značaju prvog propovjednika Kr. sveučilišta Franje Josipa I. u Zagrebu Stjepana Sabljaka, kao i poglavlje o Jurju Posiloviću, prvom dekanu Bogoslovnog fakulteta i biskupu senjsko-modruškom.