El Mestre Ramon Torroja i Valls : carta des de la presó = Teacher Ramon Torroja i Valls : a letter from jail - Salomó Marquès i Sureda (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
L'ocupació de Catalunya pels revoltats contra la República, el 1939, va provocar la sortida cap a França de milers i milers de persones. Entre aquestes hi havia una bona colla de mestres, homes i dones; més del 10% del magisteri que treballava al país. Ben segur que el fet que Catalunya fos un país de frontera va afavorir aquesta sortida. No tothom decidí marxar cap a França quan s'acostava l'exèrcit franquista. Va haver-hi persones democràtiques, catalanes, d'ideals republicans que creien que seria possible continuar vivint aquí, malgrat que les condicions no serien les òptimes; però la realitat, la dura realitat, s'encarregà de demostrar que això no seria així. Les presons es varen omplir. Un dels tancats va ser el mestre i director de l'escola Annexa de la Normal de la Generalitat, Ramon Torroja Valls, una de les personalitats pedagògiques més importants (i lamentablement poc conegudes), tant per la seva tasca educadora com per la influència que va exercir en una part dels futurs mestres. Tancat a la presó Model de Barcelona, el 1939, aprofità l'aniversari de la seva filla Núria i li adreçà una carta el 1940 explicant la vida a l'interior del penal. Un text que té el seu interès venint de qui ve: un home promotor i defensor de la cultura moral i cívica que viu intensament una situació de degradació moral i humana en una dura presó durant el primer franquisme.