Біохімічні показники крові телиць і корів української чорно-рябої молочної породи різних типів конституції у постнатальному онтогенезі - Василь ФЕДАК; Андрій ШЕЛЕВАЧ; Наталія ФЕДАК (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
Подано інформацію щодо біохімічних показників крові телиць і корів різних типів конституції, оцінювання яких проводили за розробленим авторами фізіолого-селекційним індексом. У контрольну групу ввійшли телиці та корови з низьким (104 од.), а в дослідну – з високим (140 і вище) показниками індексу. У динаміці (телички 3; 6; 12 і 18 місяців, нетелі на 8–9 міс. тільності і корови на 2–3 міс. лактації) досліджено зміни морфологічних і біохімічних показників крові, зокрема кількості еритроцитів і вмісту гемоглобіну, визначено  рівень білкового обміну на основі аналізу даних щодо вмісту загального протеїну, активності аспартат- і аланінамінотрансфераз, вмісту загальних, залишкових і білкових SH-груп, досліджено окремі ензими, які беруть участь у окисно-відновних процесах у крові, а саме: вміст загального, відновленого і окисленого глютатіону і активність ферменту каталази, наведено дані щодо фізіолого-селекційного індексу оцінки типу конституції телиць української чорно-рябої молочної породи. Встановлено, що основні показники, які характеризують перебіг біохімічних процесів, у всі досліджувані вікові періоди були вищими у тварин дослідної групи (з високим фізіолого-селекційним індексом), що свідчить про інтенсивніший обмін речовин у їх організмі, ніж у аналогів контрольної групи.