APSKAITININKŲ DARBO LAIKO YPATUMAI: NACIONALINIO BENDRŲJŲ FUNKCIJŲ CENTRO ATVEJIS - Giedrė Lapinskienė; Asta Pikelienė; Jelena Kutkienė; Genė Achranovič; Olga Buckiūnienė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Apskaitininkų darbo laiko analizė yra svarbi vertinant jų dienos darbo krūvį, kur derinamas žmogaus darbas, darbas su informacinėmis sistemomis ir numatomos perspektyvos galimai robotizacijai. Straipsnyje apžvelgta mokslinė literatūra, kurioje analizuojama darbo laiko teorinių ir praktinių tyrimų specifika, raktinių apskaitos rodiklių naudojimas apskaitos departamento valdymo veikloje bei apskaitininko pareigybės darbo ypatumai. Siekiant sutaupyti lėšų bei projektuoti efektyvesnę plėtrą, apskaitos procesai organizacijoje centralizuojami vieni iš pirmųjų. Tiriama organizacija Nacionalinis bendrųjų funkcijų centras (toliau – NBFC) buvo įkurta 2018 metais ir šiuo metu teikia personalo administravimo ir buhalterinės apskaitos paslaugas 240 Lietuvos Respublikos Vyriausybei pavaldžių valstybės įstaigų. Centralizuojant valstybės įstaigų personalo administravimo ir buhalterinės apskaitos procesus siekiama užtikrinti didesnį jų efektyvumą, kokybę ir greitesnį vykdymą. Pradinis darbo laiko tyrimas išgrynino apskaitininkų atliekamų rutininių procesų laiką ir trukdžius. Tyrime naudotas dienos fiksavimo žiniaraščių metodas. Pirmas tyrimo etapas buvo pradėtas 2021 m. rugsėjo 1 d. Šiame tyrimo etape dalyvavo darbuotojai, atliekantys turto, gautinų ir mokėtinų sumų, mokėjimų ir darbo užmokesčio apskaitos funkcijas. Straipsnyje pateikiami tik turto apskaitos funkcijos analizės rezultatai. Pastebėta, kad Kauno grupė išsiskiria savo specifika, todėl ją siūloma analizuoti atskirai, kitų grupių apibendrinti tyrimai straipsnyje yra lyginami. Gauti rezultatai išgrynino poreikį apibrėžti apskaitos funkcijų valdymui naudotinas rodiklių grupes: savalaikiškumo, kokybės bei bendrų rodiklių grupę; atitinkamus naudingus rodiklius, tokius kaip laikas, skirtas suvesti turto pirkimus ir pardavimus; laikas skirtas uždaryti tam tikras operacijas; skaičius ar procentinė aptiktų klaidų išraiška; skaičius ar procentinė dirbtų viršvalandžių išraiška bei kt. Tolesniam tyrimui siūloma detali tam tikrų procesų grafinė analizė. Taip pat organizacijai rekomenduojama aiškiai identifikuoti ir nubraižyti įtaką darančių veiksnių, reikšmingų tam tikrų atskirų apskaitos funkcijų produktyvumui ir rezultatyvumui gerinti bei tolesnei plėtrai, schemą.