contribució de stuart hall (1932-2014) a la sociologia de la cultura crítica i d’interpretació sociocultural - Bartomeu Mulet Trobat (Arxius de Ciències Socials)
Cal contextualitzar les qüestions plantejades en el marc de la teoria de la cultura, les ciències socials en general i la sociologia de la cultura en especial, per comprendre i afavorir l’anàlisi de la realitat social en termes relacionals, tant pel que fa a les aportacions de sociològiques de la cultura de Stuart Hall com a sociòleg de la cultura en el context dels Estudis Culturals. Es tracta d’analitzar l’aportació de Hall en les característiques actuals de la sociologia de la cultura amb la seva funció de crítica i sociocultural, per tal d’entendre els complexos fenòmens de desigualtat que es generen a la societat del context de la modernitat tardana. Tot tenint present l’explicació del paper de Stuart Hall, amb l’acompanyament sociològic d’altres autors com R. Williams, R. Hoggart, E. P. Thompson, P. Willis, L. Grossberg, A. Ariño, H. Giroux, A. Grimson i influenciada per A. Gramsci, M. Foucault o J. Butler, amb la crítica des de l’Economia Política e M. Ferguson i P. Golding, J. W. Carey i així poder aconseguir una interpretació sociològica fonamentada. Es pretén explicar a Hall com un dels impulsors de la sociologia de la cultura, mitjançant la interpretació de qüestions de desigualtat ètnica, gènere, multiculturalisme, els efectes sobre la societat dels mitjans de comunicació de masses-cultura popular, identitat i/o identificació cultural, amb esperit crític basat en una concepció teòrica del materialisme cultural, que separa el reduccionisme econòmic i en el context de la teoria de la resistència.