Uniwersalne przesłanki prawomocności twierdzeń interpretacyjnych w teorii wykładni Jerzego Wróblewskiego - Zbigniew Pulka (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny)
W opracowaniu podejmuję próbę analizy teorii wykładni prawa Jerzego Wróblewskiego, postrzeganej jako teoria racjonalnego działania interpretacyjnego. Formułuję tezę, że omawiana teoria wykładni jest próbą identyfikacji przesłanek, których przyjęcie jest koniecznym warunkiem uzasadniającym roszczenie do prawomocności formułowanych w toku wykładni twierdzeń interpretacyjnych. Twierdzę, że w analizowanym przypadku kryteria racjonalności działania interpretacyjnego pomyślane są jako uzasadniające roszczenie do prawomocności uniwersalnej w ramach audytorium określonego przez przyjęcie założeń systemu prawa ustawowego. Inaczej mówiąc, omawiana teoria interpretacji prawniczej zmierza – w mojej opinii – do ujawnienia takich przesłanek prawomocności twierdzeń interpretacyjnych, których spełnienie jest warunkiem koniecznym ich uniwersalnej akceptowalności w ramach wskazanego audytorium. Przy założeniu, że badana teoria wykładni jest wzorcowym przykładem teorii analitycznej, poszukiwanie uniwersalnych przesłanek prawomocności twierdzeń interpretacyjnych można uznać za charakterystyczne dla analitycznego ujęcia interpretacji prawniczej.